Diverse colums

TeamHier werken de verhalen-verteller (Rob Creemers) en de verhalen-schrijver (Jaap Bloem) samen waardoor we sinds 1994 letterlijk honderden columns hebben afgeleverd. Deze columns verschenen in de bladen als Kluwer’s Informatie, Man, Exact Magazine, het Defensie-magazine “Router” en Microsofts Blue Velvet. Zie ook ons gezamelijke webblog.

Van universum naar metaversum:
Mensen zijn heel bijzondere beestjes. Geen ander wezen op aarde is zo bezig om zowel zijn wereld als zichzelf te ontwikkelen en te onderzoeken. De vraag waartoe dat leiden moet, was altijd voer voor glazen-bolkijkers. Maar met de huidige stand van wetenschap en technologie kunnen we heel goed zien waar het met ons heen zal gaan.

Supermens of roet in het eten?:
Lopen we misschien niet toch te hard van stapel? Hoe hard zijn dit soort toekomstvisies eigenlijk?

Onze mobiele toekomst:
Allemaal zijn we bloednieuwsgierig naar wat de toekomst brengen zal, want daar zullen we de rest van ons leven doorbrengen. Dit legendarische inzicht komt uit wat bekend staat als de slechtste film aller tijden: ‘Plan 9 From Outer Space.’ Toch, en misschien wel juist daarom, heeft men twee jaar geleden deze zombierolprent uit ’59 in kleur uitgebracht, en is ‘Plan 9’ behoorlijk populair op YouTube.

Globalisering zoals nog nooit vertoond:
In het julinummer van het Amerikaanse trendsblad Business 2.0 stond Ben Bernanke, de voorzitter van de Fed, op nummer 20 in de top-50 van ‘mensen die ertoe doen’ (money.cnn.com/magazines/business2/peoplewhomatter). Dat heeft de voormalig Princeton-hoogleraar waarschijnlijk niet zo gezind. In ieder geval deed Bernanke eind augustus iedereen die weet wat er tegenwoordig toe doet, versteld staan met zijn analyse over wat er nieuw is aan de huidige economische globalisering.

Ondernemers onder elkaar:
Dit is het dubbele verhaal van een ontmoeting tussen een staatschef en een fabrikant in hetzelfde spanningsveld. Namelijk het ‘Comparative Advantage’ dat de Britse econoom David Ricardo aan het begin van de negentiende eeuw bedacht. In zijn voorbeeld ging het om wijn en textiel; tegenwoordig gaat het om auto’s en software.

De globalisering rijst de pan uit:
Karel van Miert, voormalig Europees Commissaris voor het Concurrentiebeleid: ‘De globalisering is onontkoombaar. Het gebeurt met een sneltreinvaart die iedereen verrast. Wat kan een klein landje doen? Niks. Behalve onze economie zo aanpassen dat we zoveel mogelijk van de groei kunnen meepikken’.

Met hond, pc en stoel volgt voorspoed vanzelf:
Volgens geldminister Zalm hoeven we in Nederland niet langer te werken dan ons vijfenzestigste. Velen ervaren dit wellicht als een prettige mededeling. Maar misschien betekent het wel dat er hier over tien jaar überhaupt niet meer gewerkt wordt. Hoe graag we dat ook zouden willen.

Technotrends afhankelijk van demografie:
Een tijdje terug schijnt tv-personality Bill Cosby in niet mis te verstane bewoordingen het zwarte deel van de Amerikaanse bevolking te hebben gewaarschuwd om niet nog verder achterop te raken. De bekende New York Times-columnist en econoom Thomas Friedman vindt hem daarom geknipt voor het presidentschap. Mits hij bereid is om álle ouders aan het verstand te brengen dat hun kroost aan de studie moet. Computerspellen de deur uit, geen tv meer, alleen nog maar keihard blokken. Want er is zwaar weer op komst.